Sub Rosa

7 egyszerű lépés, hogyan légy úrrá a rendetlenségen

2021. június 08. - Viv. Sub Rosa

Woman cleaning the house Free Photo  

A lakásod mindig szalad? Nem tudsz lépni a szétszórt játékoktól? A nappali padlóját morzsák lepik el? A könyvek kupacokban a földre hányva? A ruhák halmokban várják, hogy szétválogasd őket? A mosatlan csetres már zöldül a mosogatóban? Mindeközben ápolatlan hajjal, beesett szemekkel, rongyokba bújva ülsz a káosz közepén, mert már belebolondultál az állandó pakolászásba, és fogalmad sincs, hol kezdj hozzá, hogy neked is szép, otthonos, mégis tiszta, rendezett lakásod legyen?

Tudod, mit? Olyat mondok neked, amit soha az életben nem fogsz mástól hallani!

SZ@RD LE AZ EGÉSZET!

Kit érdekel, hogyan élsz? Kit érdekel, hogy a zárt ajtók között, milyen rendetlenség van? Kit érdekel, hogy a játékok a földön, míg a gyerekek kacagva mesélik a szomszédnak, milyen fantasztikusat játszottak a nappaliban? Ugye, senkit!

Na, ha ezzel megvagy, de továbbra sem vagy valami boldog, hiszen azért az álmaidban ott lebegnek a lakberendező újságokban szereplő gyönyörűszép otthonok képe, jöhet a következő lépés.

IGYÁL MEG EGY POHÁR BORT / SZÍVJ EL EGY CIGIT / VAGY CSINÁLD AZT, AMITŐL LENYUGSZOL!

Ugye, mindjárt másképp nézel a körülötted lévő káoszra? Máris nem érdekel az egész, és röhögsz az egészen? Leginkább kínodban, de azért vidámabban.

OKÉ, HA EZZEL MÁR MEGVAGY, KEZDHETJÜK IS!

Emlékezhetsz, minden nagy dolog egy kis lépéssel kezdődik. Az otthonod átalakítása is. Nem egyedül élsz, férjed van, gyerekeid, akik segítenek a jelenlegi kupit felállítani. Amennyiben egyedül vagy, könnyebb a helyzeted, mert csak a saját lustaságodon kell változtatni, viszont ha több emberrel élsz együtt, akkor jöhetnek jól a következő tanácsok.

LEGYEN EGY SAJÁT HELYED!

Egy dolgozó sarok, egy íróasztal. A legjobb az lenne, ha lenne egy saját szobád, aminek az ajtaját bezárhatod, hogy senki se léphessen be. Ügyelj arra, hogy itt mindig tisztaság és szép rend uralkodjon, s senki ne nyúlhasson a dolgaidhoz! Az a te kis szentélyed. Ha telítődsz a lakás egyéb részein lévő káosszal, akkor nézz ide, ahol minden úgy van, ahogy lennie kell. Ha szimpla asztal, akkor apró díszekkel teheted személyesebbé, de vigyázz, itt ne ess át a ló túloldalára. Ne legyen zsúfolt, csak egy-két kiegészítő legyen. Ha fiókos íróasztal, akkor ügyelj arra is, hogy a fiókodban a kincseid tárold, amitől boldog vagy, de mindennek legyen meg a maga helye!

Megvan a szentélyed? Folytathatjuk?

Preparation of the bride for the wedding in the most delicate things Free Photo

LEGYEN SAJÁT RUHÁSSZEKRÉNYED!

Elsőre nem is gondolnánk, ez mennyire fontos, pedig az. Hiába akarsz te rendet rakni a közös szekrényben, ha a szekrény másik tulajdonosa erre nem figyel oda. Volt, hogy a ruháim közé Lego darabot rejtettek, de gyógyszertől kezdve fényképekig mindent találtam már ott. Például én szeretek Konmari szerint hajtogatni, maga a hajtogatás pihentet, így amikor benézek a szekrényembe, megnyugvást találok.

Szóval most már van egy asztalod, esetleg szobád, szekrényed, ahol minden a te ízlésed szerint van, és boldoggá tesz. Itt mindennap pakolj össze, töröld le a keletkezett port, porszívózz fel a környékén. Még jobb, ha egy pihe-puha szőnyeg van azon a részen, így sokkal melegebbnek, meghittebbnek hat.

Ha már mindez rutinná vált, és rájössz arra, hogy a napi takarításra szánt idődből még jut másra is, akkor tágíthatjuk a teret.

JÖHET A FÜRDŐ!

Ha itt tároljuk a törölközőket (mi egy ideig a gardróbban), akkor beszéld meg a család többi tagjával, ki hogyan, honnan veszi elő a szépen összehajtogatott fürdőlepedőket. Így könnyedén ki tudod alakítani, hogy úgy kerüljenek be a helyükre, ahogy te szeretnéd. Sőt, ha az elrakásukban is segítenek, akkor mindenképp kérd meg, hogy erre figyeljenek!

A szekrényben legyen olyan rész, ahová kizárólag a te pipere cuccaid kerülnek! Ha nincs ott a párod dezodorja, vagy a gyerekek samponja, akkor egy kis odafigyeléssel biztosan megmarad az a rend és rendszer, amit az elején kialakítottál. Légy példamutató!

A KONYHA-NAPPALI MÁR NAGYOBB FALATNAK SZÁMÍT.

Legalábbis nálunk, mert a konyhánk a családi életünk lelke. Ott nincs lehetőség külön elszeparálni a dolgokat, sőt nem is kell! A konyhában mutatkozik meg, hogy mi nem egymás mellett élünk, hanem együtt.

EMIATT A KONYHA LEGYEN EGY ÚJABB LÉPCSŐFOK.

Ha készen vagyunk a szobánkkal, a szekrényünkkel, a fürdőszobával, a konyhában mosogassunk el, pakoljunk el a pultról, asztalról, majd töröljük is le azokat. A székeket toljuk be a helyükre. S söpörjünk és mossunk fel. Így már a rend illúziója meg is van.

VÉGSŐ LÉPÉS: A CSALÁD MEGTANÍTÁSA MINDERRE.

A gyerekeknek első körben elég a saját szobájuk rendben tartása. Ott ők az urak, ők is legyenek a szolgák. Az az ő birodalmuk. Ugyanígy, pakolják el a saját, kimosott ruháikat is. A fürdőben is kialakíthatunk nekik külön kis részeket, ahová a vízi játékaik kerülnek. Ha a lakás egyéb pontjain szanaszét szórják a játékaikat, azokat is ők pakolják el. 

A férjünknek pedig nyugodtan adjuk a kezébe seprűt, porszívót, és bátran mondjuk el neki, mit várunk el tőle. Hidd el, nem gondolatolvasó, de tanulékony és legfőképp segítőkész! 

Amennyiben minderre odafigyelnek, már nem is lesz nehéz nekik sem, hogy a lakás többi részében is kivegyék a részüket. Észre sem veszed, és már az egész lakásban rend fog uralkodni.

Lehet, az egész egy ábránd, mert még én is javában az elején tartok, de szerintem már pislákol a fény az alagút végén.

Kipróbálod? Van más bevált módszered? Oszd meg a tapaszatalaid a Facebook oldalomon! S ha úgy gondolod, mutasd meg másoknak is! A kedveléssel pedig bepillantást nyerhetsz a mindennapi életembe is.

Várlak szeretettel!

Viv

Fotók: House photo created by rawpixel.com - www.freepik.com

        .  Wedding photo created by freepic.diller - www.freepik.com

süti beállítások módosítása